Teksti: Maija-Liisa Laitila  |  Kuvat: Maija-Liisa Laitila

Ampumahiihtostadion sai uuden lumetusjärjestelmän

Timo Antila kertoo, että kahden kilometrin mittainen latu saadaan lumetettua noin puolessatoista vuorokaudessa.

Jurvan ampumaradalla katse kiinnittyy isoon siniseen konttiin, jonka takaa nousee korkeita putkia. Kontin sisällä Jurvan Urheilijoiden ampumahiihtojaoston puheenjohtaja Timo Antila esittelee järjestelmän toimintaa Vöyriltä matkustaneelle hiihtoväelle.

– Sinisessä kontissa oleva paineenkorotuspumppu paineistaa veden ja kompressori ilman. Ne johdetaan putkistoja pitkin lumitykeille, jolloin voimme tykittää lunta suoraan latupohjalle, Antila selvittää.

Uuden järjestelmän etuna on, että lunta ei tarvitse tykittää enää kasoihin, joista sitä aikaisemmin ajettiin latupohjalle traktoreilla ja kaivinkoneilla. Nyt talkootyössä olevat henkilöt siirtävät vain tykkejä vesiputkien liitoskohdista toiseen, jolloin kivien ja hiekan määrä lumen seassa saadaan vähenemään huomattavasti.

– Vesiputkijärjestelmällä on mahdollista lumettaa kahden kilometrin mittainen hiihtoväylä noin puolessatoista vuorokaudessa. Tarpeen vaatiessa koko järjestelmä on siirrettävissä myös muualle.

Antila kertoo, että pakkasta lumen tykittämiseen tarvitaan noin kymmenkunta astetta. Tuossa lämpötilassa lunta voidaan tuottaa tehokkaasti.

– Meillä on viisi korkeapaineella toimivaa hybriditykkiä. Niiden avulla on mahdollista nopea lumetus, sillä kaikki tykit voivat olla yhtä aikaa käytössä, hän jatkaa.

Viime syksyn aikana alueelle tehtiin tarvittavat korjaustyöt, jotta lumitykkiin tarvittava vesiputkijärjestelmä pystyttiin asentamaan kuntoradan sivuun. Notkelmakohtiin asennettiin kaivot, joista vesi voidaan poistaa järjestelmästä lumetuksen päättyessä.  Samalla myös puustoa karsittiin latuväylän reunoilta.

Seuran oli aikaisemmin hankala hakea kovatasoisia hiihto- ja ampumahiihtokilpailuita alueelle. Uusien tykkien ansiosta lumen vähyys ei ole enää este järjestää kilpailuja.

– Toivottavasti kilpahiihtäjien lisäksi myös koululaiset ja perheet innostuisivat murtomaahiihdosta ja uskaltaisivat hankkia suksia, koska olosuhteet on saatu kuntoon, Antila toteaa.