Orkesteritoiminta voi Kurikassa hyvin: toimintaan osallistuu vuosittain noin 250 henkilöä ympäri Kurikkaa. Orkesterikokoonpanoja löytyy useille eri soittimille, kuten jousi,- puhallin,- ja vaskisoittimille. Kurikan musiikkiopiston erilaiset orkesterikokoonpanot niin nuorille kuin aikuisillekin ovat yksi osa-alue Kurikan monipuolista harrastustoimintaa.

Alajärven musiikkiopiston apulaisrehtori ja Kurikan alueen vastaava Auli Frigård kehottaa kaikkia lähtemään mukaan orkesteritoimintaan taustasta ja iästä riippumatta: ”Vaikka koska voi aloittaa. Joku on aloittanut tosi myöhäänkin ja nauttinut harrastustoiminnasta suunnattomasti.” Alaikärajaakaan soittamisen aloittamiselle ei Aulin mukaan ole. ”Monet ovat aloittaneet jousisoittimissa 5–6-vuotiaina. Vaski- ja puhallinsoittimien aloittaminen on puolestaan helpointa noin 8–10-vuotiaana.” Toimintaan pääsee mukaan ilmoittautumalla oppilaaksi. Kun on oppinut oman alan soittimen alkeet, voi siirtyä varsinaiselle orkesteripuolelle. ”Mahdollisimman nopeasti mukaan orkesteriin”, korostaa Auli. Aloittavan musiikinharrastajan on mahdollista saada aluksi soittimia lainaan, joten ensimmäiseksi ei soitinkaupoille ole tarvetta lähteä. Tällöin musiikkiharrastuksen kustannukset voidaan pitää maltillisina.

Jalasjärven, Kurikan ja Jurvan musiikinharrastajat yhdistyivät vuoden 2017 alussa liittyessään Alajärven musiikkiopistoon. Eri kuntakeskusten musiikinharrastajat tekevät myös paljon yhteistyötä mm. erilaisten oppilaskonserttien muodossa. Alueellisen yhteistyön lisäksi yhteen hiileen puhalletaan laajemminkin: yhteistyötahoja löytyy sekä Suomen rajojen sisä- että ulkopuolelta.

Orkesterissa soittaminen ei ole otsa rypyssä suorittamista, vaan yhteishenkeä ja hyvää meininkiä. Toiminnassa korostuu yhdessä tekeminen, joka yleensä myös motivoi lapsia ja nuoria jatkamaan vuodesta toiseen, vahvistaa yläasteen ja lukion musiikinlehtori Raine Rautanen.

Orkesteriharrastus tarjoaa hauskanpidon ja hyvän porukan lisäksi toisenlaisiakin mahdollisuuksia: harrastesoittajasta on mahdollista ponnistaa jopa ammattilaiseksi. Aulin mukaan orkesteriharrastus onkin myös kunnianhimoista ja tavoitteellista toimintaa, jossa on tarkoitus kehittyä ja oppia uutta. ”Tekemisen tulee olla riittävän haastavaa, jotta motivaatio säilyy. Soittamisen pitää sopia tyyliin, tarkkuuteen ja yhteissoittoon. Toisaalta tavoitteiden tai tehtävien ei pidä olla liian vaikeitakaan, etteivät ne vaikuta negatiivisesti soittotekniikkaan ja motivaatioon.”

Orkesterit tekevät myös konserttimatkoja ulkomaille. Jalas Chamber teki yhdessä Juniorijousten kanssa viime kesänä konserttimatkan Saksan Schweinfurtiin, Volkachiin ja Bambergiin. Seuraavan kesänä Saksaan matkaa Jalasjärven soittokunta. Niin ikään vuonna 2019 huiluorkesteri tekee yhteistyötä Uudessa-Seelannissa ja Kurikan Junioripuhallinorkesteri puolestaan matkaa Ruotsiin. ”Yritämme viedä myös nuoria maailmalle ja vetää heidät musiikilliseen ja taiteelliseen imuun”, Auli kertoo. Näillä matkoilla kaikkein taitavimmat soittajat pääsevät esittämään oman ohjelmansa paikalliselle yleisölle.

Mitä orkestereille on luvassa tulevaisuudessa? ”Me elämme aina kaksi vuotta eteenpäin”, Auli naurahtaa. Tänä keväänä luvassa on mm. Jalas Chamberin konserttimatka Sveitsiin, Itävaltaan ja Liechtensteiniin. Orkesterin solistina kuullaan itävaltalaista pianovirtuoosi Yunus Kayaa.

Palmusunnuntaina 14.4. Kurikassa ja Jalasjärvellä Yunus Kaya soittaa Jalas Chamberin ja juniorijousien säestämänä kaksi konserttia. Jalasjärven seurakuntatalolla klo 14.00 kuullaan Motzartin A-duuri pianokonsertto ja Kurikan seurakuntatalolla klo18.00 Haydnin D-duuri pianokonsertto.