Teksti: Tiina Rantakoski  |  Kuvat: Tiina Rantakoski

Kylähenki kukoistaa yli kolmostien

Kurikan kolmen eteläisimmän kylän, Koskuen, Ilvesjoen ja Ylivallin, yhteishenki tiivistyy Etelän markkinoilla lauantaina 5. toukokuuta. Koskuen kylätalolla on tarjolla nelisenkymmentä myyjää sekä kahvia ja kastamista markkinakahvilasta.

Koskuelainen Heikki Maja kehuu kolmen kylän yhteistyötä, joka on tiivistynyt yhteisen koulun ansiosta.

– Yhteistyö sujuu hyvin, kaikki on tehty yhdessä, vakuuttaa Ilvesjoen kyläyhdistyksen puheenjohtaja Marianne Hongisto.

– Ei oo pökkäyksiä tullut, lisää Heikki Maja, joka vastaa Koskuen kyläyhdistyksen taloudenpidosta.

Yhteistyö kolmen kylän kesken lisääntyi, kun Ilvesjoen koulu yhdistettiin Koskuen kouluun kuusi vuotta sitten. Vanhempainyhdistys on tärkeä osa yhteistyötä, ja se näkyy myös markkinoilla, joihon koululaiset vanhempineen osallistuvat aktiivisesti.

– Markkinoilla on selkeä työnjako. Ylivallin vastuulla on arvat, ja Koskue hoitaa markkinapaikkojen varaukset. Ilvesjoki vastaa tänä vuonna ruokailun järjestämisestä, selvittää Koskuen kyläyhdistyksen puheenjohtaja Jari Ristimäki.

Kyläläiset ovat tottuneet oma-aloitteiseen toimintaan. Koskuen kyläyhdistys osti kylätalon yrittäjältä vuonna 2001. Liikuntahalli rakennettiin yhteisvoimin kylään jo 90-luvulla, ja onpa raitilla myös kyläyhdistyksen omistama 13-paikkainen hoivakoti.

– Täällä on totuttu tekemään itse, jos ei kunta ole tehnyt, Ristimäki huomauttaa.

Tapahtumat eivät lopu markkinoihin, sillä jo äitienpäivänä on seuraava kökkäponnistus. Äitienpäivälounas kerää perinteisesti satoja ruokailemaan Koskuen kylätalolle.

Aamu- ja iltapäiväkerholaisten puuhapäivä on Koskuen leirintäalueella 16. kesäkuuta, ja kesälle suunnitellaan myös entisten ja nykyisten kyläläisten tapaamista.

– Myös näytelmiä esitetään joka kylällä, ja niiden aikataulut sovitellaan yhdessä kalenteriin. Ylivallin ja Koskuen näytelmät ovat kesällä ja Ilvesjoen syksyllä, kertoo Ylivallin markkinavastaava Päivi Huhtakallio.

Ylivallissa odotetaan jälleen kesällä runsaasti väkeä Pirunpesää katsomaan. Viime vuonna nähtävyyttä ihasteli kolmisen tuhatta kävijää 33 eri maasta.

Päivi Huhtakallio Ylivallista (vas.), Marianne Hongisto Ilvesjoelta ja Jari Ristimäki Koskuelta odottavat Etelän markkinoille noin kuuttasataa kävijää.