Teksti: Outi Myllymäki  |  Kuvat: Tuukka Kiviranta

Yrittäjyys alkaa pienestä

Luovan koululla voi oppia myös yrittäjyyteen.

Koirahoitola Koira-Helmi, kirpputori Unelma-Pilvi, pienten lasten vaatekauppa KJK-vaatteet ja karkkikauppa Melli. Nämä yritykset kypsyvät kuluvan lukuvuoden aikana Kurikan Luovan koulussa.

Opettaja Sanni Ylimäki vetää ensimmäistä kertaa yrittäjyyskurssia, johon osallistuu yhdeksän oppilasta.

– Jostain syystä kaikki ovat tyttöjä ja useat ovat yrittäjäperheistä, Sanni toteaa.

Yrittäjyyskurssi kuuluu koulun valinnaisiin kursseihin. Oppitunteja on yksi viikossa ja tunneilla opitaan tekemällä. Syksyn aikana työn alla on ollut yritysidean ja perustamisen lisäksi logot, slogan ja hissipuhe eli se, millä omaa yritystä myydään.

– Vuoden aikana teemme monenlaisia asioita aina kotisivuja myöten. Tämä on hyvin käytännönläheinen kurssi, jossa oppilaat saavat monipuolisen kuvan yrittäjyydestä. Meillä on käynyt myös vierailijoita kertomassa yrittäjyyteen liittyvistä asioista, opettaja kertoo.

Oppilaat saavat monipuolisen kuvan yrittäjyydestä.

Liina Ala-Opas ja Annika Kanamäki perustivat koirahoitolan, koska pitävät kumpikin kovasti koirista.

Liikeideasta toteutukseen

Neljännellä luokalla oleva Emilia Ala-Nisula on yrittäjyyskurssin juniori. Hän pyörittää vuotta vanhemman Sofia Ruutiaisen kanssa kirpputoria. Yrityksen nimi Unelma-Pilvi lupailee, että valikoimissa on muutakin kuin perusvaatteita.

Vaatealalla kannuksia hakee kolmikko Kia Seppälä, Juulia Ala-Korpela ja Kira Lindroos. Kuudennella luokalla olevat tytöt ovat keskittyneet pienten lasten eli alle 0–5-vuotiaiden vaatteisiin.

– Me tykkäämme kaikki pienistä lapsista, Kira kertoo liikeidean taustoista.

Minttu Pihlajamäki ja Hilla Mäki-Opas toimivat koulun ohella karkkikauppiaana. Liikeidea muhii vielä työn alla, joten lisää maukkaita juttuja on luvassa kevään aikana.

Liina Ala-Opas ja Annika Kanamäki ottavat ensiaskeleita koirahoitolan pitäjinä. Annikalla on tarjota yritykselle sopivat toimitilat kotipiiristä.

– Meillä on pihalla tilava koira-aitaus ja iso talo. Koirat saavat tulla vaikka heti hoitoon, hän mainostaa.

Koira-Helmen nuoret yrittäjät ovat eläinrakkaita, joten hännänheiluttajille on tarjolla paljon rapsutuksia kaupan päälle.

Luovan koulu on mukana Pikkuyrittäjät-ohjelmassa, jossa 4.-6.-luokkalaiset tutustuvat tekemällä työelämätaitoihin, taloudenhallintaan ja yrittäjämäiseen asenteeseen: pikkuyrittajat.fi

Kia Seppälä, Kira Lindroos ja Juulia Ala-Korpela oppivat koulussa pienimuotoista yrittäjyyttä.