Teksti: Emilia Nivukoski

Ilvesjoki on vuoden eteläpohjalainen kylä 2019!

Ilvesjoen kylä valittiin joulukuussa Eteläpohjalaiset kylät ry:n syyskokouksessa vuoden 2019 eteläpohjalaiseksi kyläksi. Titteli jaettiin tänä vuonna jo 22. kertaa.

Ilvesjoen nuorisoseurantalo Toimela. Kuva: Marianne Hongisto.

Ilvesjoen kylä sijaitsee Kurikan Jalasjärven lounaiskulmassa, Ilvesjoen varrella. Kylä on aikanaan rakentunut nimenomaan joen varrelle. Siksi kylä on maantieteellisesti pitkä ja kapea ja jokirantamaiseman kunnostaminen kyläläisille tärkeää. Myös teiden kunnossapitoa pidetään tärkeänä, mikä näkyy asumisen ja elinkeinoelämän hyvinä puitteina. Kylässä onkin paljon eri alojen yrityksiä sekä maatalousyrityksiä.

Ilvesjoen toiminta on hyvin aktiivista, mikä on huomattu myös kylän ulkopuolella: Eteläpohjalaiset Kylät ry valitsi joulukuussa pidetyssä syyskokouksessaan Ilvesjoen Vuoden eteläpohjalaiseksi kyläksi.

Tapahtumia ja elinvoimaa

Mutta miksi juuri Ilvesjoki palkittiin tänä vuonna? ”Ilvesjoelle vuonna 2017 rakennettu valokuituverkko ja siitä saatu EU:n tunnustus vuonna 2018 vaikuttivat varmasti valintaan”, arvelee koko kyläyhdistyksen johtokunta yhteen ääneen. ”Valokuituverkko mahdollistaa toimivat ja hyvät laajakaistayhteydet kylästä maailmalle ja luo entistä paremmat edellytykset esimerkiksi yritystoiminnalle ja erilaisten verkossa tarjottavien viranomaispalvelujen saannille.”

Valokuituverkko ei kuitenkaan ole ainoa peruste voitolle. Ilvesjoella on monenlaista aktiivista kylätoimintaa, esimerkiksi oma harrastajateatteri Saappa Nähärä. ”Teatteriharrastus yhdistää eri ikäisiä kyläläisiä aina alakouluikäisistä eläkeläisiin ja siltä väliltä”, toteaa nuorisoseuran puheenjohtaja ja aktiivinen teatteriharrastaja Tero Vuorenmäki.

Ryhmäkuva Saappa Nähärä -teatteriryhmästä viime syksyn näytelmästä Askeleita asemalaiturilla. Kuva: Hanna Lehtineva.

Teatterin lisäksi Ilvesjoella tapahtuu muutenkin. Esimerkiksi vuosittain järjestettävä talvitapahtuma yhdistää kyläläisiä vuodesta toiseen. ”Talvitapahtuma on joka vuosi hiukan erilainen lumitilanteesta riippuen”, kertoo rahastonhoitaja Minna Juhala. ”Joka vuosi on kuitenkin ollut sen verran lunta, että edes pieni pulkkamäki on saatu lapsille ja makkaranuotiolla on saanut paistaa makkaraa. Sisällä sitten on ollut tarjolla vohluja ja erilaisia sisäpelejä, kuten coronaa ja biljardia. Onpa joskus ollut myös kirpputoria ja onnenpyörääkin.”

Ilvesjoen vahvuuksia ovat hyvä yhteishenki, elinvoimaisuus, keskeinen sijainti, toimiva valokuituverkko sekä erittäin aktiivinen kylätoiminta.

Kylän toiminnan keskipiste on nuorisoseurantalo Toimela. Sinne kyläläiset kokoontuvat esimerkiksi viettämään kylän pikkujouluja, ja toisinaan Toimela muuntautuu erilaisten tanssi- ja karaoketapahtumien pitopaikaksi. Ympäri vuoden Toimelassa järjestetään satunnaisesti muitakin tapahtumia. Lisäksi kylä on myös aktiivisesti mukana toisten järjestämissä tapahtumissa, esimerkiksi hiihtotapahtumissa.

Ilvesjoki myös tekee yhteistyötä naapurikylien kanssa. Tästä esimerkkinä on vaikkapa Koskuen kylätalolla kevällä järjestettävät Etelän markkinat. ”Vaikka markkinat järjestetään fyysisesti naapurikylässä, ovat ne silti kolmen kylän yhteinen ponnistus, jossa myös kylien yhteinen koulu on aktiivisesti mukana”, kertoo kyläyhdistyksen puheenjohtaja Marianne Hongisto.

Onpa Ilvesjoella oma eläkeläiskerhonsakin: ”Iki-ilivekset” järjestää tupailtoja ja retkiä kyläläisten iloksi. Lisäksi kylä julkaisee itse omaa Kajastus-joululehteä ja ylläpitää oman kylänsä hiihtolatuja. Aikanaan kyläläiset myös rakensivat itse Ilvesjoelle oman pyörätien.

Valinta vuoden eteläpohjalaiseksi kyläksi innostaa jatkamaan hyvää työtä

Kun Ilvesjoen kyläyhdistyksen johtokunnalta kysytään, miksi jonkun pitäisi muuttaa Ilvesjoelle, sormi ei mene suuhun. ”Kylässä on hyvä yhteishenki ja aktiivista yritystoimintaa ja elinvoimaa, se sijaitsee keskeisellä paikalla ja kylässä on toimiva valokuituverkko, joka antaa mahdollisuuden myös etätyöhön”, johtokunta luettelee.

Kuva: Jenni Hautala.

Eteläpohjalaiset kylät ry:n sivuilla kerrotaan, että Vuoden Kylän valinnalla halutaan nostaa esiin kylien monipuolista toimintaa ja lisätä kylätoiminnan tunnettavuutta ja näkyvyyttä. Tavoitteena on löytää aktiivisia kyliä, tuloksellista kylätoimintaa ja saada hyviä esimerkkejä kylien toiminnasta ja yhteistyöstä. Ilvesjoki on siis selvästi voittonsa ansainnut.

”Voitto tuntuu tietenkin hyvältä”, kyläyhdistyksen johtokunta toteaa yhdessä. ”Voitto oli todella hieno kunnianosoitus siitä kaikesta työstä, jota kylässä on vuosien varrella tehty”, Anumaiju Rajala täydentää.