Kesän bucket list

Teksti: Kesäsomettaja Heli Peltoniemi

Olen Heli Peltoniemi ja toimin tänä kesänä Kurikan kaupungin kesäsomettajana Jurvan alueella. Olen aina ollut niin sanottu listaihminen ja olenkin jo useampana vuotena tehnyt itselleni kesän bucket listin, eikä tämäkään kesä tee poikkeusta sääntöön. Kuluvan kesän aikana olen päässyt kesäsomettajan työn myötä ruksaamaan jo yhden kesäpuuhan, frisbeegolfin, listalta ja lisää on vielä varmasti luvassa.

Ai siis mikä on bucket list? Se on lista, johon voi kirjata ranskalaisilla viivoilla omia tavoitteitaan, suunnitelmiaan ja haaveitaan ja merkata ne suoritetuiksi. Sen voi sanoa olevan eräänlainen toivomus- tai unelmalista joko pidemmälle aikavälille tai vaikkapa vain kesäloman ajalle. Jos bucket list terminä ei tunnu omalta, voisi oman kesäisen listansa otsikoida vaikkapa lauseella ”Tänä kesänä aion…”.

Tämän kesän bucket list on simppeli hyvän mielen listaus kesäisistä puuhista.

Joillekin bucket listin asiat voivat olla isoja ja kovaa työtä vaativia, toisille puolestaan kevyempiä pieniä juttuja. Minulle kesän bucket list on aina ollut listaus puuhista, jotka kuuluvat ehdottomasti jokaiseen kesään sekä muutamista uusista ideoista kesänviettoon. Asioita, joista tulee hyvä fiilis. Eräänä kesänä kirjasin listalle asioita, joista muistan nauttineeni lapsuuden kesissä. Tuona kesänä ruksasimme omien lasteni kanssa listalta muun muassa ahomansikoiden keräämisen heinänkorteen, leijan lennättämisen ja saippuakuplien puhaltelun.

Kesätekemisen listaa ei tarvitse siis ottaa niin vakavasti, vaan sen kanssa voi hullutella ja heittäytyä luovaksi. Parhaimmassa tapauksessa listalta voi ammentaa hauskaa tekemistä niihin laiskoihin tai sateisiin kesäpäiviin, joina tuntuu ettei ole mitään tekemistä. Minulle listan kokoaminen on ehdottomasti leikkisää ja mukavaa, eikä sitä tarvitse mielestäni hampaat irvessä suorittaa valmiiksi. Esimerkiksi viime kesän listalta jäi useampi kohta suorittamatta kuin mitä listaan kertyi rukseja. Järjestetään ne leikkimökin tuparit sitten joskus toiste.

Omalta listaltani jäävät ehdottomasti pois ne kesän aikana suoritettavaksi ajatellut varaston siivoukset, kukkapenkin kitkemiset, maalauskökät ynnä muut suurprojektit. Niitäkin voi toki kesään kuulua, mutta stressittömälle hyvän mielen listalle ne eivät pääse. Sen sijaan esimerkiksi vaniljapehmiksen nauttiminen jätskikiskalla on oikein oivallinen kohta listalle lisättäväksi.