Kuva Kurikan kirjastosta
Teksti: Johanna Silander

Entistä avoimempi kirjasto

Kirjastotoimenjohtaja Johanna Silander kertoo kolumnissaan omatoimikirjastoista, jotka mahdollistavat tulevaisuudessa entistä paremmat aukioloajat Kurikan kirjastoihin.

Kurikan kirjastoilla on jo nyt hyvät aukioloajat, mutta toiveita aukioloaikojen laajentamiseen esitetään säännöllisesti. Kuntalaiset ovat tottuneet siihen, että kaupoissa voi asioida iltaisin ja viikonloppuisin, miksei myös kirjastoissa? Nykyisillä henkilöstöresursseilla ei aukioloaikoja ole kuitenkaan mahdollista laajentaa, joten ratkaisu ongelmaan löytyy omatoimikirjaston perustamisesta.

Omatoimikirjastoja kutsutaan myös itsepalvelukirjastoiksi tai avoimiksi kirjastoiksi. Itse pidän eniten termistä avoin kirjasto, koska kirjastot eivät tietenkään muutu kokonaan itsepalvelutoimisiksi, vaan henkilökunta on paikalla samoina aikoina kuin tähänkin asti. Aukioloajat kuitenkin laajenevat, ja kirjasto saattaa olla avoinna aamuseitsemästä iltayhdeksään, myös viikonloppuisin.

Omatoimiaikana kirjastoon pääsee kirjastokortilla ja omalla henkilökohtaisella pin-tunnuksella.

Kirjastoissa on valvontakamerat, automaattiset kuulutukset, automatisoitu valaistus ja hälytysjärjestelmät. Tilat on suunniteltu turvallisiksi sekä asiakkaan, irtaimiston että kiinteistön kannalta. Asiointi hoidetaan lainaus- ja palautusautomaateilla. Omatoimiaikana kirjastossa voi lainata ja palauttaa aineistoa, noutaa varauksia, lukea lehtiä, käyttää tietokonetta tai vain oleskella.

Pelko siitä, että omatoimijärjestelmän myötä kirjastot muuttuisivat ”kylmäasemiksi” on tuulesta temmattu. Henkilökuntaa tarvitaan kirjastoissa edelleen. Kirjastoissa tehdään paljon sellaista työtä, joka ei näy ulospäin. Aineisto pitää valita, tilata, luetteloida, tarroittaa, muovittaa ja lopuksi hyllyttää. Kokoelmaa pitää myös hoitaa, mikä tarkoittaa sitä, että jos vuosittain kirjastoon tilataan noin 4000 uutta nidettä, pitäisi saman verran vuosittain poistaa vanhentunutta tai lainaamatonta aineistoa, koska hyllytila ei luonnollisestikaan samassa suhteessa lisäänny. Lisäksi kirjastoissa järjestetään tiedonhaun ja kirjastonkäytön opetuksia, kirjavinkkauksia, satutunteja, digiopastuksia, pelikerhoja ja lukuisia erilaisia tapahtumia.

Kasvokkain tapahtuva asiakaspalvelu ei tule myöskään vähenemään omatoimiajan myötä. Kirjastoissa on edelleen tarvetta henkilökohtaiselle palvelulle, ja tiedonhaun ammattilaiset kyllä löytävät asiakkaalle tietoa puheen kehittymisen häiriöistä aina ristisanatehtävän sanojen ratkomiseen asti.

Kurikan kirjastot ovat myös olleet aina aktiivisia hankerahoituksen hyödyntäjiä: hankkeilla on toteutettu lukuisia erilaisia hankintoja ja projekteja, joista suurin osa on jäänyt olennaiseksi osaksi kirjastojen toimintaa, tästä hyvänä esimerkkinä pääkirjaston pelihuone, jota on käyty ihailemassa aina pääkaupunkiseutua myöten.

Kurikan kirjastoissa omatoimikirjastoprojekti on päässyt hyvään alkuun. Työtä se teettää, ja suunnittelussa tarvitaan kirjaston lisäksi tekniikan, tietohallinnon ja hankintapuolen osaamista. Etenemme kuitenkin pienin askelin kohti entistä avoimempaa kirjastoa.

 

Johanna Silander
Kirjastotoimenjohtaja
Kurikan kaupunki