Geokätköily on koko perheen aarteen etsintää

Teksti: Kesäsomettaja Eevi Mäki

Geokätköily on ilmainen koko perheen ulkoilmaharrastus. Ainut väline, mitä lajissa tarvitaan on toimiva älypuhelin.

Joka kesä lehtien otsikoissa ja netin keskustelufoorumeilla törmää otsikoihin: “Mitä kesätekemistä halvalla koko perheelle?”. Monilla vanhemmilla on toiveissa, että lapset viettäisivät aikaa ulkona, kun on kerrankin hyvä sää. Ja onhan se hiukan surullista, jos Suomen kesän viisi lämmintä kesäpäivää vietetään sisällä samalla tavalla kuin talvella -20 asteen pakkasella.  Mutta entä jos minä kertoisin sinulle koko perheen harrastuksesta, joka on ilmainen ja siihen tarvitaan vain älypuhelin? Kyseessä on nimittäin geokätköily!

Oma urani etsijänä alkoi muutama vuosi sitten, kun ystäväni haastoi minua mukaan kätköjä etsimään. Lähdin hieman vastahakoisesti mukaan, sillä rehellisesti luulin harrastuksen olevan vain vanhemman ikäluokan lintubongarien sivubisnes. Parin kätkön jälkeen hurahdinkin touhuun! Olen hakenut kätköjä ympäri pohjanmaata ja tutustuttanut myös omaa lähipiiriä harrastukseen. Muutama heistä on minun tavoin epäilyksen jälkeen kuitenkin hurahtanut mukaan!

Geokätköily on tosiaan koko perheen ulkoilu harrastus, johon ainoa tarvittava väline on älypuhelin ja sovelluskaupasta ilmaiseksi löytyvä sovellus Geocaching. Nimestään huolimatta sovellus on suomen kielinen, mikä helpottaa kaikkien osallistumista kätköilyn pariin. Nimi geokätkö ei välttämättä kuulosta hirveän houkuttelevalta perheen pienimmille, mutta harrastusta voisi kuvailla myös nimellä aarteen etsintä. Sillä sitähän se on!

Sovellus näyttää sijaintisi ja kätkön välisen matkan linnutietä pitkin. Etsijälle jääkin tarkastaa kartasta tiet mitä pitkin kätkölle pääsee.

Tällä kertaa päätin lähteä etsimään kätköä läheltä. Pidän maakunta matkailusta ja lähden mielelläni hakemaan autolla kauempana olevia kätköjä, monesti myös toisista kaupungeista. Lähellä olevat kätköt ovat siis jääneet hiukan taka-alalle ja tänä kesänä on aika korjata tämä. Päätin lähteä tutulle ja turvalliselle Jyllinkosken alueelle, jossa teininä ollaan paljon hengailtu kavereiden kanssa kesäisin.

Sovellukseen tehdään käyttäjätili ja puhelimesta laitetaan sijaintipalvelu päälle. Tämän jälkeen sovellus paikantaa sinut kartalta ja näyttää saatavilla olevat kätköt. Sitten ei muuta kuin kätköä valitsemaan! Sovellus näyttää välimatkan sijaintisi ja kätkön välillä sekä opastaa sinut perille. Lopullinen etsintä kuitenkin jää sinulle, eikä sovellus paljasta mistä kätkö käytännössä löytyy. Kätköt voivat olla aarteen etsinnän tapaisesti matoja, koiria tai lintuja, eli ne voivat löytyä mistä vain!

Ja kun sanon mistä vain, tarkoitan sitä. Välillä etsinnän lomassa alkaa miettiä, että miltähän tämä ulkopuolisen silmissä näyttää. Kun kesäyönä kolmelta ryömii ruusupuskassa ja mutisee itsekseen, saattaa ohikulkijalle herätä paljon kysymyksiä. Kuitenkin kaikki nämä ajatukset haihtuvat, kun etsintä tuottaa tulosta ja saat merkitä kätkön karttaan löydetyksi! Aivan mahtava onnistumisen tunne! (Ja kerrottakoon, että tämä ruusupuska kätkö löytyy Kurikasta.) Kätköily on myös loistava tapa tutustua omaan kotikaupunkiinsa, kuin myös maakuntaan. Olen itsekin löytänyt uusia paikkoja tutusta kaupungista kätköilyn ansiosta. Elävä esimerkki olen minä itse: Ilman geokätköilyä en luultavasti vielä nykyäänkään tietäsi Kurikassa olevan avantouintipaikkaa.

 

Polttaa polttaa… Sovellus ilmoittaa yhdeksän metrin jälkeen, että lähestyt kätköä. Sovellus näyttää sijaintisi jopa yhden metrin päähän kätköstä, joten etsinnästä on tehty mahdollisimman helppoa, vaikka itse kätkön paikkaa ei kerrota.

Aina kätköä ei kuitenkaan etsinnöistä huolimatta löydy. Tällä kertaa myös minä jouduin nielemään tappion Jyllinkosken kätkön kanssa. Kuten alla olevasta kuvasta näkyy, vastassa oli tiheää heinikkoa jossa oli vaikeaa edetä. Lisäksi minulla on, noh, hiukan huono suuntavaisto ja hahmotuskyky joten yksin kätköily tuottaa toisinaan vaikeuksia. En kuitenkaan aio luovuttaa kätkön kanssa! Suunnitelmani on lahjoa suuntavaistoinen ystävä mukaan ja lähteä yrittämään uudelleen! Jyllinkoskelta löytyy onneksi myös muutakin tekemistä, jos kätkö jää piiloon. Allekirjoittanut, jo yhteiskunnan silmin aikuiseksikin mielletty henkilö rakastaa leikkiä oman elämänsä Tarzania Jyllinkosken leikkipuiston liaaniköysissä!

Sekä onnistunut että epäonnistunut löytö voidaan kirjata sovellukseen. Jos kätkö löytyi, muuttuu kartalla sen kohdalle hymynaama. Jos kävikin niin ettei kätköä löytynyt, muuttuu naama surulliseksi. Muut käyttäjät voivat nähdä kätkön tiedoista ketkä eivät ole onnistuneet sitä löytämään ja voivat halutessaan lähettää sinulle auttavaisen yksityisviestin! Ikärajaa tässä harrastuksessa ei ole eikä muutenkaan mitään erityisiä sääntöjä, paitsi lain noudattaminen. Kenenkään pihaan ei saa noin vain mennä etsintöihin, ellei kätkön tiedoissa erikseen mainita sen löytyvän pihasta. Lisäksi kätkön läheisyydestä löytyviä parkkipaikoiksi osoitettuja alueita tulee käyttää pysäköintiin, vaikka se tarkoittaisi monen sadan metrin kävelyä kätkölle. Jos sääntöjä ei noudateta ja kätkön haku aiheuttaa harmia ympäristölle, voidaan kätkö poistaa kartalta.

Parastahan kätköilyssä on se, ettei se todellakaan ole vain suomalaisten juttu, vaan kätköjä on ympäri maailmaa! Pelkästään Suomessa kätköjä on 58 000 (laskentatulos 2018) ja maailmanlaajuisesti yli kuusi miljoonaa! Nopealla vilkaisulla ja laskennalla pelkästään Kurikan keskustan alueella kätköjä on kymmenkunta ja koko laajassa Kurikan kaupungissa puhutaan jo sadoista kätköistä. Mahtavaa!

Etsintä voi johdattaa kaikenlaisiin paikkoihin, kuten kuvassa näkyvään heinikkoon. Kätköilemään lähtiessä kannattaakin siis varautua pitkillä lahkeilla ja muutenkin asianmukaisella vaatetuksella, jotta säästyy nokkosen pistoilta ja epämieluisilta salamatkustajilta.