Teksti: Outi Myllymäki  |  Kuvat: Kuva Outista Heidi Talvitie, Kurikan kaupunki

Ilo tarttuu ja leikki kantaa Kurikan varhaiskasvatuksessa

Kun huomaa hyvän, se vahvistaa lapsen kasvupolkua. Positiivinen asenne näkyy Kurikan varhaiskasvatuksessa uusina työtapoina ja lapsia aidosti kuunnellen. Kurikkalaiselle Mari Järviselle tuli SoPeVasta tärkeä paikka äidiksi tulon myötä.

Varhaiskasvatuspäällikkö Outi Koskenvalta

Kurikan varhaiskasvatuspäällikkö Outi Koskenvalta nauttii nähdessään, kuinka hienosti päiväkotien henkilökunta ja perhepäivähoitajat ovat ottaneet positiivisen kasvatusotteen osaksi laadukasta varhaiskasvatusta.

– Hieman voi jopa rintaa röyhistellen todeta, että meillä Kurikassa kuljetaan näissä asioissa valtakunnan etujoukoissa. Kun muualla vasta koulutettiin positiiviseen pedagogiikkaan, meillä oli sitä jo sovellettu käytäntöön. Henkilökuntamme on todella innostunutta, hän kehuu.

Tekemisen riemusta kertoo myös yhdessä tehty loru:

”Mistä on tehty unelmien onnellinen lapsuus Kurikan varhaiskasvatuksessa? Se on tehty ilosta ja onnistumisesta, kokeilemisesta, kannustamisesta. Hyvän huomaamisesta ja unelmia kylvävistä kasvattajista, joilla on sylissään aina lapsen kokoinen kolo.”

Kurikan varhaiskasvatuksen tavoitteena on lapsen uteliaisuuden, oppimisen halun ja ilon vahvistaminen kasvun ja kehityksen eri vaiheissa.

– Motivoituneet työntekijämme etsivät jatkuvasti uudenlaisia työtapoja ja kokeilevat niitä lapsiryhmän arjessa yhteistyössä huoltajien kanssa.

Lapsia kuunnellen yhdessä ihmetellen

”Kurikan varhaiskasvatus on tehty palvelevasta johtamisesta ja kohtaavasta asiakaspalvelusta. Se on tehty kehittyvästä, kokeilevasta, ideoimiseen innostavasta, liikkuvasta, leikkivästä ja läsnäolevasta, tukea antavasta, lapsilähtöisestä arjesta.”

Reilut yhdeksänsataa pientä kurikkalaista ammentaa varhaiskasvatusta esikouluissa, päiväkodeissa ja perhepäivähoidossa. Kaikessa oppimisessa edetään lapsia kuunnellen ja leikkiä korostaen.

– Se on sellaista lasten kanssa yhdessä ihmettelyä. Emme suunnittele varhaiskasvatuksen ohjelmaa aikuisten näkökulmasta, vaan selvitämme, mistä asioista kyseisen päiväkotiryhmän lapset ovat kiinnostuneet ja luomme niistä leikkimaailmoja. Esimerkiksi avaruusseikkailuja itse tehdyt kypärät päässä tai metsässä dinosaurusten askartelua luonnon aarteista. Samalla kehittyy käden motoriikka, Outi kertoo.

Päiväkotien lähellä oleva luonto on tärkeä leikkimispaikka, vihreää aarreaittaa hyödynnetään monilla tavoin. Kurikan kaupungin muilla toimialoilla tehdään myös töitä sen eteen, että varhaiskasvatuksen lapsilla on monenlaista puuhaa kirjastoissa, liikuntapalveluissa ja kulttuurin saralla.

SoPeVa yhdistää lapsiperheitä

”Kurikan varhaiskasvatus on tehty valinnan mahdollisuudesta, perhepäivähoidosta, erilaisista päiväkodeista sekä varhaiskasvatuksen muodosta uudesta. Se on tehty perheiden yhteisestä olohuoneesta, arjen aarteesta, avoin päiväkoti SoPeVasta.”

Kurikan keskustassa asuva Mari Järvimäki on kolmevuotiaan Helmin ja kesällä vuoden täyttävän Niilon äiti. Hänelle avoin päiväkoti SoPeVa on ollut tärkeä paikka tutustua muihin samassa elämäntilanteessa oleviin.

– Kävin siellä ensimmäisen kerran jo raskausaikana ryhmäneuvolassa kuuntelemassa asiantuntijoiden luentoja vauvaan liittyvistä aiheista. Kokoonnuimme äitien kassa uudelleen, kun lapsemme syntyivät. Nyt meillä on WhatsApp-ryhmä ja pidämme edelleen yhteyttä.

Mari on käynyt ahkerasti lasten kanssa avoimen päiväkodin kerhoissa ja perhekahvilassa sekä käyttänyt hoivaparkin palvelua.

– Todella mahtavaa, että Kurikassa on tällainen paikka meille lapsiperheille. Helmi on jo perhepäivähoidossa, jonne myös Niilo menee hoitoon syksyllä. Käymme avoimessa päiväkodissa edelleen Helmin vapaapäivinä, Mari kertoo.

Kurikan keskustassa sijaitsevan SoPeVan palvelut ovat jalkautuneet Jalasjärvelle ja Jurvaan ainakin kerran kuukaudessa erilaisten kumppanien kanssa yhteistyössä (esimerkiksi MLL, kyläyhdistykset, liikunta- ja vapaa-aikatoimi). Jalkautuvaa toimintaa on tarkoitus laajentaa ja uusia yhteistyökumppaneita etsitään aktiivisesti.

Kurikka aloitti viime vuonna myös Unicefin Lapsiystävällinen kunta -mallissa. Se on työväline, jonka avulla voidaan varmistaa, että lapsen oikeudet toteutuvat mahdollisimman hyvin jokaisen lapsen arjessa. Tavoitteena ovat pysyvät, rakenteelliset muutokset toiminnassa.

Mari Järvimäki ja lapset Kurikan linnapuistossa.
Mari Järvimäki ja lapset Kurikan linnapuistossa