Pohjanmaan Portilla – Jalasjärven kulttuuriympäristöohjelma

Maisemasuunnittelija Riitta Jaakkolan kirjoittama Pohjanmaan Portilla – Jalasjärven kulttuuriympäristöohjelma on ostettavissa Jalasjärvi-Seuralta 30 euron hintaan. Kirja on luettavissa myös alla olevan linkin kautta.

Teos Pohjanmaan Portilla – Jalasjärven kulttuuriympäristöohjelma luettavissa tästä linkistä.

 

Arvoisa Jalasjärven kulttuuriperintöön perehtyvä

On suuri ilo ja kunnia saada kirjoittaa tervehdys tähän Jalasjärven kulttuuriympäristön kirjaan, joka täydentää kulttuuriympäristöjen historiaa käsittelevien kokoomateosten sarjaa. Tässä hienossa Jalasjärven julkaisussa on mahdollisuus tutustua Jalasjärven kylien kulttuuriperintöön, rakentamisen ja käsien taidon, estetiikan historiaan. Ne ovat osa identiteettiä ja jalasjärvisten sielua ja sydäntä. On tärkeää säilyttää jälkipolville tämä perusteellinen työ, jota voi hyödyntää pohjana uusille kulttuuriperinnön ympärille rakentuville hankkeille. Julkaisua voi käyttää opetuksessa ja kotiseututyössä ja kertoa jälkipolville arvokkaan rakennus- ja kulttuurihistorian muodostumista. Kurikan kaikki kolme taajamaa ovat rakennusperinteen aarrearkku, ja on hienoa, että Jalasjärven historiallinen rakennus- ja kulttuuriperintö on dokumentoitu osaksi tätä yhteistä aarrearkkua, jossa entisten kuntien käsien taito kolmen kirjan kautta on luettavissa ja hyödynnettävissä sekä yksin, mutta myös yhdessä.

Kulttuuriympäristöohjelman tarkoitus on lisätä tietoa jalasjärveläisen rakennusperinnön erityispiirteistä ja lisätä rakennusperinnön arvostusta. Hankkeen aikana on välitetty tietoa vanhojen rakennusten korjauksesta ja tukimahdollisuuksista ja kerätyt haastattelutiedot siirtyvät hankkeen päätyttyä Jalasjärvi-Seuran arkistoon, ja niitä voi hyödyntää myöhemmin. Jalasjärven kulttuuriperintökirjassa esitellään Jalasjärven 10 kylää ja poimintoja kylien rakennusperinnöstä, joka on jäljellä ja jossa piirteet ovat säilyneet. On ilo ja suuri kunnia todeta, että jokaisessa kylässä on arvoja ja jokaisessa kylässä on omaa, arvokasta kädentaitoa ja estetiikkaa. Jalasjärvellä on aikaisemminkin tehty kyläkirjoja, mutta ne eivät ole keskittyneet säilyneeseen rakennuskantaan vaan hävinneeseen. Tästä syystä on ilahduttavaa saada nyt esille kylien rakennuskannan erityispiirteitä.

Jalasjärvellä on todennettu valtakunnallisia arvoympäristöä, kaksi valtakunnallisesti merkittävää rakennettua kulttuuriympäristöä (RKY): Jalasjärven kirkkoympäristö ja Luopajärven kyläasutus. Valtakunnallisesti merkittävä maisema-alue vahvistettiin 18.11.2021, eli Luopajärvi on valtakunnallisesti arvokas maisema-alue. Aluerajaus poikkeaa vuoden 1995 Valtioneuvoston periaatepäätöksen rajauksesta hyvin vähän. Luopajärven maisema-alue käsittää koko Luopajärven ympäristön.

Jalasjärvi oli itsenäinen kunta vuosina 1867–2015 ja yhdistyi Kurikkaan vuonna 2016. Jurvan kunta liittyi Kurikkaan vuonna 2009. Kurikan ja Jurvan yhteinen kulttuuriperintökirja ilmestyi vuonna 2015. Kaikki entiset kunnat, Jalasjärvi, Jurva ja Kurikka ovat kautta historian olleet vahvojen käsityöntaitajien, esteetikkojen asuin-, synnyin- ja työsijoja. Se, mitä on tehty, on tehty kauniiksi ja pysyvällä laadulla. Yhä tänä päivänä näkyy rakentamisessa vastuullisuus ja ylpeys hyvästä ja laadukkaasta työn jäljestä ja kauniin käden jäljen tavoittelu. Se, mitä tehdään, tehdään kunnolla. Siitä ovat osoituksena yhä tämän päivän vahvat yritykset mm. rakennus-, tekstiili-, jalkine- ja elintarviketeollisuudessa Jalasjärvellä.

Antoisia lukuhetkiä kirjallisen kulttuuriperinnön aarrearkun äärellä!

Menneitten sukupolvien kädenjälkeä kunnioittaen

Anna-Kaisa Pusa
Kaupunginjohtaja