Teksti: Heli Peltoniemi  |  Kuvat: Maija-Liisa Laitila

Jyllinkosken sähkö on perustettu vuonna 1912, jolloin voimalaitoksen perustuksia kaivettiin lapiolla hartiavoimin. Varsinainen toiminta vesivoimalaitoksella alkoi 105 vuotta sitten, jolloin siellä syttyi Kurikan ensimmäinen sähkövalo.

Museorakennus on rakennettu vuonna 1948 ja se on entinen sähkönjakoasema, josta sähköä on aikoinaan jaettu lähikuntiin. Parhaimmillaan Jyllinkosken Sähkö on työllistänyt parisataa henkilöä ja tuottanut sähköä 15 kunnan alueelle. Sittemmin sähköyhtiö on siirtynyt useiden yrityskauppojen ja fuusioiden jälkeen Fortumin omistukseen. Siemen kaupungin osakeomistukselle kylvettiin helmikuussa 1932, jolloin kunnanvaltuusto osti Kurikan Säästöpankilta 500 kappaletta Jyllinkosken Sähkön osakkeita, joka oli tuolloin noin 25% osakekannasta.

Legendaariseen Neumannin neljäseiskaan ovat kaikki kuuluisat laulajat laulaneet.

Jyllinkosken sähkölaitosaluetta ylläpitää ja sen historiaa vaalii Informaatiotekniikan museoyhdistys ry, joka on perustettu vuonna 2002. Toiminta sai kuitenkin alkunsa jo vuonna 1996 maakuntamuseon kivinavetassa järjestetystä radionäyttelystä. Sähkölaitoksen alueella toimivat nykyään sekä Informaatiotekniikan museo että Sähkömuseo. Nykyiset tilat yhdistys sai lahjoituksena kymmenisen vuotta sitten, jolloin museo siirsi tavaransa Koskenkorvalta entiseen kytkinasemarakennukseen. Aluksi museoyhdistyksen väki toimi talonmiehenä alueella ja sai vastineeksi työstään tilat kokoelmien säilyttämiseen, kunnes kesän loppupuolella yhdisys sai alueen kokonaisuudessaan haltuunsa lahjoituksena. Tilat on viimeisen kahdeksan vuoden aikana saatettu uuteen uskoon museoyhdistyksen toimesta. Rahoitusta alueen kunnostamiseen on saatu niin ELY:n erilaisista hankkeista kuin Kurikan kaupungilta sekä yksityisiltä lahjoittajilta. Museoyhdistyksellä on tällä hetkellä n. 30 henkilöjäsentä ja lisäksi 10 yhteistöjäsentä, joiden joukosta löytyy esimerkiksi Sibelius Akatemia.

Upeat kaappimalliset radiot olivat ennen ”rahamiesten vehkeitä”.


Museoyhdistyksen hallussa olevaa laitekantaa ei ole laskettu, mutta laaja ja monipuolinen se joka tapauksessa on. Tavaraa on niin paljon, että kaikelle ei hyllypaikkoja riitä. Laitteita on saatu lahjoituksena muun muassa Pohjanmaan museon sekä Ilmajoen puhelinmuseon kautta. Museon laajasta irtaimistosta on lainattu rekvisiittaa mm. harrastajateatterille sekä Ilmajoen oopperajuhlille.

Informaatiotekniikan museoyhdistyksen uudet verkkosivut löytyvät osoitteesta www.jyllinkoski.org