Teksti: Outi Myllymäki  |  Kuvat: Outi Myllymäki

Ilmanlaatu tuo töitä tohtoreille

Nuohous ja Ilmastointi Tohtorit Oy kasvaa sitä mukaa, kun ihmiset oivaltavat hyvän sisäilman merkityksen.

Jurvasta kurvaa keikalle ylitohtorien ylitohtori Jani Kriikkula, nuohooja jo toisessa polvessa. Tie vie usein Vaasaan tai Seinäjoelle, mutta välillä keikkaa pukkaa Ahvenanmaalle asti.

Hänen yhtiökumppaninsa, ylitohtori Jesse Myllymäki starttaa puolestaan töihin Kauhajoelta.

Yhteensä yritys työllistää 22 tekijää. Yrityksen logoa kantavia työautoja kiitää maanteillä jo 16, eikä kasvu lopu tähän.

– Viime vuonna liikevaihtomme kasvoi 75 prosenttia. Kasvu tulee ilmanvaihtopuolelta, ihmisten tietoisuus hyvän sisäilman merkityksestä lisääntyy koko ajan, Jani diagnosoi.

Tällä hetkellä kolme työntekijää keskittyy perinteisiin nuohoustöihin, muut tekevät hommia ilmanvaihtopuolella. Tohtoreilla on paljon isoja asiakkaita, esimerkiksi kaupunkeja, Senaatti-kiinteistöt, valtakunnallisia pörssiyrityksiä ja isännöintitoimistoja joiden omistamien rakennusten ilmanvaihto-ongelmien säätäminen ja paloturvallisuuden parantaminen vievät aikaa.

– Laajoissa uudiskohteissa saattaa vierähtää helposti kolmekin kuukautta, että saamme järjestelmät asennettua ja säädettyä kuntoon, Jesse selvittää.

Tohtorit ovat myös taitavia saneeraajia, sillä moni talopotilas kaipaa fiksausta ilmanvaihtokanaviinsa. Niissä on aiemmin käytetty äänenvaimentimien materiaaliina esimerkisi lasivillaa tai mineraalivillaa, jolloin kanavistoa pitkin villakuidut leviävät huoneilmaan.

– Rakennuksen ja ulkoilman tai tilojen välisten painesuhteiden ollessa pahasti pielessä, leviää haitallisia hiukkasia sisäilmaan myös rakenteista painesuhteiden muuttuessa, esimerkiksi ovia avatessa. Villakuidut sisäilmassa aiheuttavat osalle vastaavia oireita kuin altistuessa homeelle, Jani selvittää.

Nauru on hyvää lääkettä

Jesse Myllymäki ja Jani Kriikkula teettivät perinteiset nuohoojien juhla-asut, kun he olivat menossa alan tapahtumaan Italiaan.

Tohtorit uskovat laadukkaaseen työhön ja hyvään huumoriin. Yrityksessä työn laatu on tärkein, mutta toimintapa ei ole tärkeilevä.

– Meillä nauretaan paljon ja ilo näkyy ulospäin asiakkaille myös nettisivuilla, Jesse toteaa.

– Markkinointia hoitaa veljeni Tomi Luomaluhta, jonka tyttönimi on muuten Kriikkula, Jani virnistää.

Positiivinen kasvuvire on huomattu myös Kasvu Openissa: yritykselle tuli kahdesta eri asiantuntijasuunnasta vinkki osallistua Kasvupolulle. Tuon mahdollisuuden tohtorit halusivat hyödyntää, ja hakemus täytettiin asian vaatimalla vakavuudella. He pääsivät jatkoon 64 hakijan joukosta.

– Osaltaan varmasti vaikutti se, että ilmanlaatuun liittyvän asiat ovat nyt pinnalla, mutta kyllähän meillä on osattu tehdä yrityksenä oikeita juttuja, Jani pohtii.

Kurikkalainen kasvuyritys on valmis uusiin haasteisiin.