Kojan tuulet puhaltavat Karibialla

Teksti: Anne Kohtala  |  Kuvat: Tuukka Kiviranta

Kurikan Jalasjärvellä tehdään maailman suurimpien valtameriristeilijöiden ilmanvaihtokoneet. Koja Oy on kolmessa vuodessa tuonut paikkakunnalle 50 uutta työpaikkaa.

Haluamme pitää työpaikat Suomessa.

Koja Oy:n tehtaalla Kurikan Jalasjärvellä puhaltavat kasvun tuulet. Laivojen ja rakennusten ilmastointiratkaisuja ja teollisuuden prosessipuhaltimia valmistavalla Kojalla ovat työn alla historiansa suurimmat investoinnit.

Perheyhtiö Koja sijoittaa 50 miljoonaa euroa tuotannon nykyaikaistamiseen ja laajentamiseen Suomessa vuosina 2015–2020.

– Jalasjärven tehtaan osuus on pääosin valmis. Uudistimme vuonna 2016 käytännössä koko tehtaan konekannan, mikä oli noin kymmenen miljoonan euron investointi. Samalla siirsimme laivojen ilmanvaihtokoneiden loppukokoonpanon Tampereelta kokonaan Jalasjärvelle, sanoo Kojan liiketoimintajohtaja Joonas Lius.

Uudistuksen yhteydessä Jalasjärvelle syntyi 50 uutta työpaikkaa, ja Jalasjärven tehdas työllistää nyt noin puolet yhtiön 300 työntekijästä.

– Viime vuosina olemme rekrytoineet erityisesti sähköautomaatioasentajia ja kokoonpanotyön osaajia. Sitoutuneet työntekijät ovat ehdottomasti paikkakunnan vahvuus ja osaavaa väkeä on löytynyt hyvin, Lius sanoo.

Parasta tuotantoa
Suomessa

Jalasjärven tehtaassa tehdään parhaillaan ilmastointikoneita Pasilan kolmen korttelin Tripla-keskukseen. Marine-puolen lopputuotteet puolestaan seilaavat nimekkäimmissä laivoissa muun muassa Karibialla.

Esimerkiksi maailman suurimman risteilijän M/S Harmony of the Seasin ilmanvaihtokoneet ja hyttilaitteet on valmistettu Jalasjärvellä.

– Yhtiö toimii kansainvälisesti ja meillä on konttori Ruotsissa sekä tytäryritykset USAssa ja Pietarissa. Ne ovat tärkeitä, jotta pystymme toimimaan lähellä loppuasiakasta. Tuotanto kuitenkin on vahvasti Suomessa. Uskomme suomalaiseen osaamiseen ja haluamme pitää työpaikat Suomessa, Lius linjaa perheyhtiön arvoja.

Tampereella puolestaan syntyvät teollisuuden prosessipuhaltimet, talotekniikan kokonaisratkaisut ja lähes kaikki suunnittelutyö.

Puhallintuotannolle valmistui Tampereelle uusi, nykyaikainen tehdas viime vuonna. Rakenteilla on myös tuotekehitys- ja testauskeskus ilmanvaihtoratkaisuille sekä suunnitteilla uudet tilat pääkonttorille.

– Testauskeskuksessa voidaan luoda vaikkapa tropiikin kaltaiset olosuhteet. Ydinosaamistamme on haastaa vaativa ilmasto ja tehdä sisäilmasta ja olosuhteista miellyttävät niin Suomen pakkasessa kuin Karibian helteillä.

Massiiviset lämmöntalteenottokiekot päätyvät Karibian-risteilijän ilmastointikoneeseen kokoonpanija Marko Loukon asentamana.

Tonttipolitiikka
kutsui Jalasjärvelle

Jalasjärvelle tamperelaisyhtiö laajensi 90-luvun loppupuolella. Paikan valinnassa vaikuttivat kolme kriteeriä: sijainti hyvien liikenneyhteyksien ääressä valtatie kolmen varressa, kunnan joustavuus ja ripeä päätöksenteko sekä tuolloin vielä naapurissa toiminut Jalasjärven ammatillinen aikuiskoulutuskeskus, josta tulivat ensimmäiset työntekijät.

Lius itse tuli Kojaan töihin vuonna 2011. Viidessä vuodessa liikevaihto tuplaantui ja investointien valmistumisen jälkeen ollaan edelleen kasvupolulla. Tulevaisuus näyttää valoisalta, kun laivapuolella on sisällä ennätystilauskanta ja rakennusalallakin töitä riittää.

Kotimaisen tuotannon lisäksi yhtiön toinen periaate liittyy perheeseen. Yhtiön omistaa kuusi serkusta, perustaja Väinö Aallon jälkeläiset kolmannessa polvessa. Satavuotissuunnitelmaan kuuluu, että saman suvun omistuksessa pysytään jatkossakin.

– Seuraavaa sukupolvea sitoutetaan jo vahvasti, Lius kertoo.

Tutustu yritykseen: www.koja.fi/fi/