Teksti: Outi Myllymäki  |  Kuvat: Tuukka Kiviranta

Ocean Dragonissa puhuu ruoka

Huippukokki Jackie Hsin lensi muutama kuukausi sitten maailman toiselta puolen Dubaista töihin Kurikkaan ystävänsä Dominic Chian ravintolaan.

Oli aika lähteä kokeilemaan jotain uutta.

Mikä saa Intiassa ja Dubaissa hienossa ravintoloissa vuosia työskennelleen intialaisen Jackien Hsin lähtemään kokiksi Kurikkaan? Ystävyys, seikkailunhalu ja mahdollisuus tehdä jotain erilaista.

Aasialaisen Ocean Dragon ravintolan omistaja Dominic Chia kertoo, että heillä kahdella on yhteinen työmenneisyys 13 vuoden takaa Intiasta. Samaan työporukkaan kuuluivat myös Dominicin veli Kim Chia ja ystävä Elvis Hsiung, jotka kaikki työskentelevät nyt yhdessä Suomessa.

– Kun Dominic soitti ja pyysi minua töihin, olin heti valmis. Oli aika lähteä kokeilemaan jotain uutta, Jackie pohtii.

Hän on työskennellyt viimeisen kymmenen vuoden aikana useissa kansainvälisissä ravintoloissa Dubaissa, muun muassa legendaarisen Tim Rauen omistamassa ravintolassa. Siitä huolimatta ajatus Kurikasta ja kokkinelikon yhteiset unelmat tehdä innovatiivisia ruokaseikkailuja voittivat.

Aasia kohtaa Euroopan

Ocean Dragonissa aasialainen ruokakulttuuri saa uudenlaisen twistin, kun huippukokit sekoittavat siihen eurooppalaisen vivahteen. Miten se tapahtuu, on jokaisen parasta selvittää maistamalla paikan päällä.

– Meille aasialaisille ruoka merkitsee todella paljon, ihmisten pitää nähdä ja tuntea ruoan maku. Kielemme on täällä Suomessa ruoka, puhumme sillä, Dominic kuvailee.

Miehet kertovat, että heille ruoan valmistus on jatkuvaa kehittymistä. Vaikka heillä on kummallakin pitkä kokemus, aina voi oppia tekemään uudella tavoin, innovatiivisten kokeilujen kautta löytyy lisää makunautintoja.

– Jackie hallitsee laajan työkokemuksensa ansiosta erilaisia ruoanvalmistustekniikoita, ne tuovat meidän á la carte -tarjontaamme paljon uusia mahdollisuuksia, Dominic paljastaa.

– Kun työskentelimme Intiassa yhdessä, Dominic oli siellä ravintolan johtajana. En tiennytkään, miten uskomattoman taitava kokki hän on, Jackie lisää.

Monessa huippuravintolassa työskennellyt Jackie Hsin hallitsee erilaisia ruoanvalmistustekniikoita.

Dramaattinen alku
toi asiakasryntäyksen

Viisivuotiaan Ocean Dragonin alkutaival oli täynnä yllätyksiä. Yritys oli juuri avannut ovensa, kun tapahtui savuvahinko. Ravintolan korjaus vei kuukauden, mutta toiset avajaiset osoittautuivat menestykseksi.

Meillä kävi neljän ensimmäisen päivän aikana yhteensä 1 200 asiakasta syömässä. Oli hienoa huomata, kuinka meidät toivotettiin näin tervetulleiksi, ravintoloitsija kehuu.

Ocean Dragon on tehnyt kurikkalaisiin ja kaupungissa kävijöihin pysyvän vaikutuksen, mikä näkyy vilskeenä erityisesti lounasaikaan. Keskeinen sijainti, herkullinen ruoka ja ystävällinen palvelu tuottavat tulosta.

Dominicin perheeseen kuuluu vaimo Karen Hsu Chia, neljävuotias Kendrea ja puolitoistavuotias Daelyn. Karen on suorittanut hotellinjohtajan tutkinnon Skotlannissa. Chian perhe on ostanut koko ravintolakiinteistön ja koti sijaitsee yläkerrassa. Lisäksi lapsilla on valoisa leikkihuone alakerrassa vaikka isojen synttärijuhlien pitämiseen.

Alku oli haastavaa vieraassa paikassa, mutta sain paljon apua esimerkiksi Formusta.

16-vuotiaana työelämään lähtenyt Dominic on ehtinyt tehdä töitä ravintola-alalla jo yli kaksikymmentä vuotta. Hänen haaveensa omasta ravintolasta kävi toteen Kurikassa, jossa perhe viihtyy erinomaisesti. He ovat saaneet paljon ystäviä ja myös suomen kieli avautuu pikkuhiljaa.

– Alku oli haastavaa vieraassa paikassa, mutta sain paljon apua esimerkiksi Formusta. Minusta oli helpompi aloittaa ravintoloitsijana pienemmässä kaupungissa, jossa ei ole niin paljon kilpailua kuin esimerkiksi Helsingissä. On mukavaa, kun on tuttuja kanta-asiakkaita.

Kovaan työntekoon tottuneen ravintoloitsijan suunnitelmissa on laajentaa yritystoimintaa sitten kun tilanne sen sallii. Kansainvälisen ruokakulttuurin taitaja on luonnollisesti tutustunut myös suomalaiseen ruokaan. Sieltä löytyy eräs herkku, joka nousee ylitse muiden.

– Olen kropsu-fani, voisin syödä kropsua vaikka kuinka paljon, Dominic tunnustaa hymyillen.

Niinhän se on vanhan sanonnan mukaan tavannut olla: ”Kurikasta kotoosin, kropsua eväänä.”

Dominic Chian perhe asuu samassa talossa kuin ravintola. Koti on yläkerrassa. Vaimo Karen Hsu Chia ja tyttäret Kendrea ja Daelyn viihtyvät alakerrassa, johon on kunnostettu leikkitila isommallekin porukalle.