Teksti: Outi Myllymäki  |  Kuvat: Tuukka Kiviranta

Paljuista tuli hetivalmiita

Trendikäs paljuilija valitsee nyt sähkölämmitteisen yksilön. Se on aina käyttövalmis ja jatkuvassa käytössä tulee myös edulliseksi.

Paljuja pihaan tekevä kurikkalainen Esko Latvala on nähnyt vuosien aikana, kuinka harmaat paljut veivät sinisten paljujen suosikkiaseman. Myös muun väriset löhöilyaltaat kiinnostavat osaa asiakkaista.

– Meilläkin on pihassa pinkki palju. Se on vaimon valitsema, Latvala tarkentaa.

Uutena ilmiönä paljualaa valtaa sähkölämmitys. Perinteisen puukamiinan tilalle on mahdollista asentaa altaaseen sähkövastukset, jolloin palju on aina käyttövalmiina.

Latvalan mukaan sähkölämmitteinen palju on runsaassa käytössä paitsi kätevä, myös yllättävän edullinen. Kun lämpöeristys on tehty kunnolla, palju ei hukkaa lämpöä ja sähkönkulutus on pieni.

– Koska vesi on paljussa pitempään, tarvitaan kunnon suodatinsysteemit. Seuraan kotipihan paljun kulutusta mittarilla. Tällä hetkellä se on noin 40 euroa kuukaudessa.

Kova kilpailu
upottaa hintaa

Latvalan palju-ura alkoi vuonna 2002 siirrettävästä saunasta, johon hän teki uima-altaaksi paljun. Ihmiset alkoivat kysellä, saisiko tuota renkaiden päällä kulkevaa sauna-allas-yhdistelmää vuokrata.

Suosion myötä Latvala aloitti paljuyrittäjänä vuonna 2010. Tällä hetkellä yrityksessä tehdään paljuja 250 yksilön vuosivauhdilla. Työväkeä yrityksessä on Latvalan lisäksi kaksi. Kesä on kiireisintä aikaa, silloin työtä on riittänyt neljälle.

Tällä hetkellä paljumarkkinoilla on kova kilpailu. Latvala huomauttaa, että heikosta laadusta tehdyt paljut vääristävät hintakilpailua.

– Laatueron huomaa materiaalista ja siitä, heiluuko palju, kun sitä tarttuu reunasta kiinni ja vähän ravistaa, hän vinkkaa.

Tulossa uutta
paljumuotoilua

Latvalan yritys on saanut Suupohjan kehittämisyhdistykseltä EU-hankerahaa. Sen avulla hän on pystynyt ostamaan hallikiinteistön ja tekemään tuotekehittelyä.

Hän on suunnitellut myös paljun, joka sopii neljälle. Nykyisiä paljuja pienempi malli kuluttaa vähemmän energiaa, mutta on riittävän tilava istua. Latvala uskoo, että sille löytyy kiinnostunut asiakaskunta.

Kurikkalaisia paljuja menee kaupaksi ympäri Suomen. Etelä-Suomessa niitä tavataan ostaa kesämökeille ja muualla maassa omakotitalojen pihalle. Meillä on reilu miljoona omakotitaloa ja puoli miljoonaa kesämökkiä.

– Suomessa myydään vuosittain noin kymmenentuhatta paljua, joten asiakkaita riittää vielä monelle vuodelle, hän toteaa luottavaisena.

Tutustu yritykseen http://www.paljupihaan.fi .