Teksti: Outi Myllymäki  |  Kuvat: Minna Etelämäki, Roosa Rintamäki

Käräjävuori hurmaa hevosharrastajia Kurikkaan

Hevosystävien ja Kurikan kaupungin yhdessä kehittämä monipuolinen valmennuskeskus Käräjävuoren alueella houkuttelee väkeä kauempaakin. Raviohjastaja Jari Aution mukaan ihmiset eivät usko ennen kuin omin silmin näkevät, miten hienot puitteet siellä ovat.

 

Kouluratsastusta Käräjävuorella. Maria Rikala ja ratsu HS's Castor Quidon.
Kouluratsastusta Myllykylän ratsastuskentällä, Maria Rikala ja ratsu HS’s Castor Quidon. Kuva: Minna Etelämäki

Kurikkalainen Pauli Nevala esittelee tyytyväisenä Käräjävuoren maastoihin vuosikymmenten aikana rakentuneita hevosaktiviteetteja. Kurikan Hevosystävät ry:n puuhamiehenä toiminut mies on paiskinut vuosikymmeniä töitä vapaaehtoisena. Takana on useita EU-hankkeita ja lukemattomia talkootunteja, joiden tuloksena on saatu porukalla aikaan upea hevosharrastusalue kotikaupunkiin.

– Meillä on täällä valmennuskeskuksessa uudet valjastuskatokset ja pesupaikat kokoustiloineen, valaistu 15 metriä leveä hiittisuora ja hoidettu harjoittelurata, hän luettelee.

Mainetta ja SM-kilpailuja ovat tuoneet uitto- ja kahluualtaat, jotka luovat erinomaiset puitteet hevosurheilulle. Pauli kertoo, että kattavat hevosurheilumahdollisuudet ovat houkutelleet myös uusia ihmisiä Kurikkaan.

– Tässä ympärillä on aika monta hevostallia, jotkut ovat ostaneet vanhoja rakennuksia ja jotkut rakentaneet uusia, hän kehuu.

Ilmajokelaisista tuli asuntosäästäjiä

Hevosharrastus toi seudulle myös ilmajokelaisen raviohjastaja Jari Aution, joka avovaimonsa Katja Luoman kanssa päätti kolmisen vuotta sitten rakentaa uuden ravitallin Käräjävuoren huipulle.

– Tallissa asustelee kymmenkunta hevosta ja samassa yhteydessä on hevoskämppä, jossa nukumme enemmän öitä kuin Ilmajoen tuvassa. Meistä on tullut asuntosäästäjiä, hän veistelee.

Jari ylistää vuolain sanakääntein hevosharrastusaluetta, jota tullaan ihmettelemään kauempaakin.

– Ei ihmiset usko ennen kuin näkevät omin silmin, miten hieno paikka meillä täällä on. Ehdottomasti valtakunnan paras, hän vakuuttaa.

Kehuja satelee myös Kurikan kaupungin suuntaan, joka osallistuu paikan ylläpitämiseen ja kehittämiseen. Suuri osa harjoittelualueesta sijaitsee kaupungin mailla, mutta hevoskeskittymä on laajentunut koko ajan. Jari laskeskelee, että hevostalleja on lähialueella jo toistakymmentä.

– Aina kun jostain löytyy vapaa tontti, niin joku ostaa sen ja rakentaa sinne tallin. Niin se toimii ja hevosalue vaan kasvaa.

Jarin mukaan hevosten harjoittelumahdollisuudet ovat nyt huipussaan. Luonnonkauniilla paikalla metsässä sijaitseva Käräjävuoren valmennuskeskus on helposti saavutettavissa, lähellä kaupungin palveluja.

– Tästä paikasta menestys ei voi ainakaan olla kiinni, se on varmaa. Näissä ravihommissa pitää vaan kaiken muunkin osua kohdalleen, jotta tulee isoja voittoja, hän pohtii.

Myllykylän ratsastuskenttä vahvistaa vetovoimaa

Maria Rikala ja Chellano. Kuva: Roosa Rintamäki

Erinomainen lisä Käräjävuoden tarjontaan on Kurikan Ratsastajien Myllykylän ratsastuskenttä, joka sijaitsee muutaman kilometrin päässä. Seuran puheenjohtaja Maria Rikala kertoo, että vuonna 2010 remontoitu ja laajennettu ratsastuskenttä kerää hevosväkeä koko seudulta ja laajemminkin.

– Meillä on parhaimmillaan ollut parikymmentä ratsastuskilpailua vuodessa ja nykyäänkin toiminta on vilkasta. Täällä pidetään seura- ja aluetason kilpailuja.

Ratsastuskenttä on toteutettu yhteistyössä Kurikan kaupungin kanssa ja kaikki on sujunut hienosti. Iso apu oli myös EU-hankkeista, jotka ovat tuoneet tarpeellisia lisäresursseja kehitystyöhön.

Viimeisimmässä projektissa vuonna 2018 toteutettiin ratsastuskentän yhteyteen kanttiini- ja kansliarakennus. Se toimii myös kokoontumistilana seuran tapahtumissa, kuten kokouksissa ja pikkujouluissa.

– Teemme myös yhteistyötä Käräjävuoren valmennuskeskuksen toimijoiden kanssa. Esimerkiksi seuran omistamat maastoesteet ovat siellä harjoitteluradalla käytössä.

Aikaisemmin Etelä-Suomessa hevosen kanssa asunut Maria huomauttaa, että hevosharrastus on huomattavasti edullisempaa Etelä-Pohjanmaalla.

– Kun vajaat parikymmentä vuotta sitten palasin Kurikkaan, pystyin maksamaan hevosen tallivuokran ja oman asunnon vuokran Porvoon tallipaikan hinnalla, hän vertaa.