Teksti: Lauri Mäntykoski

Nuoret loivat yhdessä pelitapahtuman

Ensimmäinen QrikkaLan kokosi tammikuussa 140 nuorta peliharrastajaa Kurikan lukiolle.

Mistä on kyse?

Lanit ovat pelitapahtumia, jonne harrastajat kokoontuvat omien tietokoneidensa kanssa pelaamaan erilaisia turnauksia. Suomessa järjestetään vuosittain parisenkymmentä pelitapahtumaa ja niihin osallistuu arviolta 80–3 000 pelaajaa, riippuen lanien koosta.

Mistä tapahtuma sai alkunsa?

Nuorisotoimi teetti 13–20-vuotiaille nuorille vapaa-aikakyselyn keväällä 2017. Kyselyssä kartoitettiin nuorten vapaa-ajan käyttöä ja kehitysehdotuksia jo olemassa oleviin nuorille tarjottaviin toimintoihin, sekä uusia ideoita. Vastauksissa nousi esiin tarve uusille tapahtumille ja nuorisotilojen harrastusvälineiden päivittämiselle. Toivotuimpia olivat eSport-kilpailut ja lanit.

Miten tapahtuma toteutettiin?

Nuorisotoimessa tartuttiin vapaa-aikakyselyn tuloksiin ja ryhdyttiin etsimään pelaamisesta kiinnostuneita nuoria suunnittelemaan tapahtumaa. Näin tapahtumasta saataisiin nuorten näköinen. Tapahtuma sai nuorten huomion ja ensimmäisen tapahtuman konepaikat olivat loppua kesken. Konepaikkoja oli 72 ja paikalle saapui yhteensä 140 nuorta ympäri Etelä-Pohjanmaata. Kaikki sujui hienosti.

QrikkaLaneissa jaettiin mestaruuksia useissa eri turnauksissa. CS:GO 5vs5-turnaus keräsi hyvin joukkueita mukaan, niitä oli yhteensä kuusi. Turnauksen voitti lopulta ylivoimaisella näytöksellä kilpapelijoukkue Rpeat eSports Alajärveltä. Turnauksia oli muistakin peleistä, muun muassa NHL18, Dota2, LoL ja Super Mario. Palkintoina tapahtumassa jaettiin lahjakortteja ja tavarapalkintoja, joita lähialueen yritykset olivat lahjoittaneet kiitettävästi.

Onko jatkoa tulossa?

Kurikan lukion salia ei oltu vielä kokonaan siivottu, kun kuului jo ”plinahdus” tapahtuman Discord-keskustelukanavalla. Siellä näkyi muutaman hymiön saattelemana kysymys ”koska uusiksi?”. Tapahtuma tullaan varmasti järjestämään uudestaan, joko syksyllä 2018 tai keväällä 2019. Asian kanssa ei kannata kiirehtiä. Asetimme ensimmäisen kerran jälkeen odotukset sen verran korkealle, ja järjestäjinä haluamme pyrkiä kehittämään tapahtumaa.